Historiek

Wezen - Vrienden

BBC Wezen-Vrienden ontstond in 1952 te Geraardsbergen. Een aantal bewoners van het weeshuis vroegen het toenmalig bestuur om een voetbalploeg op te richten. Dit werd door het C.O.O. (nu O.C.M.W.) geweigerd. Basketbal werd wel toegelaten, een sport die toen reeds in volle opgang was. Gustaaf en Leon De Vos, Kamiel De Turck, Romain en Urbain Denollin, Emiel Wicheleer, Richard Maudens en Roger Prové waren de spelers van het eerste uur. Zij konden rekenen op de steun en bestuurlijke inzet van o.a. Jules Haegeman, Georges De Vos, Leopold Roman, Marcel Prové en Alice De Lil.

In 1952 werden voornamelijk oefenwedstrijden gespeeld tegen ploegen die reeds in competitie actief waren. Een aantal tornooien stonden ook op het programma. De verplaatsingen gebeurden toen per fiets of met de trein.

Een nieuwe Geraardsbergse sportvereniging was geboren. De ‘wezen’ zochten ‘vrienden’ om hun ploeg en club sportief en organisatorisch te versterken. Hieruit ontstond de naam van de vereniging: BBC WEZEN-VRIENDEN. Het seizoen 1954-1955 werd in competitieverband aangevat. Frans Declercq, Willy Geyssels, Georges Capiau, Richard Van Droogenbroeck en Willy Daneels versterkten het team. Georges Capiau nam de sportieve leiding op zich. Het terrein bevond zich op het Stationsplein ter hoogte van Café Saf, het clublokaal voor vele jaren.

In het seizoen 1956-1957 werd voor de eerste maal in de geschiedenis een kampioenstitel behaald. Eind seizoen 1960-1961 werd de hoogste provinciale afdeling bereikt. Deze periode legde de basis voor vele decennia basketplezier in Geraardsbergen. De club kende sindsdien zijn hoogtes en laagtes op sportief vlak, maar de hechte vriendschapsband tussen de leden heeft de club er altijd weer bovenop geholpen.

De jeugdwerking zorgde voor een garantie voor de toekomst. Onder impuls van Gustaaf De Vos werd er in de jaren 70 gekneed aan een gouden generatie van ‘eigen kweek’. Verschillende spelers raakten in de navolgende jaren hogerop in nationale divisies, o.a. Jean-Paul Pletinckx, Stefaan Van der Heyden en Guido Tuypens. Deze spelers gelden vandaag nog altijd als voorbeeld voor de jeugd.

Eind de jaren 90 werden nieuwe impulsen gegeven aan de club door spelers aan te trekken van buitenuit. Dit heeft ons op sportief geen windeieren gelegd. Vandaag (2015) speelt onze A-ploeg in 2de Landelijke divisie, weliswaar opnieuw met een belangrijke bijdrage van eigen jeugdspelers. Een resultaat van jarenlange werken op sportief en organisatorisch vlak. Dit was enkel mogelijk door de inzet van al onze leden.

In 2017 vierde deze geschiedenisrijke club zijn 65-jarig bestaan.